Vrijheid, ruimte en de voordelen plukken van samen ontwikkelen

Klussen, tennis, textiel, koken, mensen over de vloer, muziek, schilderen. De meeste kinderen zijn of gaan over niet al te lange tijd het huis uit. En na jaren hartje stad nu de andere kant van het pallet: rust, extreem veel ruimte en alle vrijheid.

Vorige week hebben we met de eerste groep geïnteresseerden nagedacht over de uitgangspunten van de eerste Nederzetting. De rode draad: lekker vrij en individueel wonen en samen ontwikkelen en organiseren waar het meerwaarde oplevert.

Die meerwaarde zit – heel pragmatisch – in het samen kunnen inkopen van materialen en diensten, maar misschien ook wel in het nog aantrekkelijker maken van de buurt. Het idee om de verplichte wateropvang op je kavel (2%) te combineren tot één grote waterplas spreekt wel tot de verbeelding. Een ruime collectieve schuur in plaats van allemaal eigen schuurtjes zou misschien ook wel leuk en interessant kunnen zijn, al dan niet volgelegd met zonnepanelen ten behoeve van laadpalen voor elektrische auto’s. Belangrijke randvoorwaarde voor de groep is wel dat dergelijke zaken met een lichte VvE structuur en zonder hoge onderhoudskosten / servicekosten geregeld kunnen worden.

Een ander groot voordeel van samen ontwikkelen dus: je hebt ook invloed op hoe je buurt eruit ziet. Samen bedenk je hoe je thuis wilt komen en bepaal je de opzet en uitstraling van de buurt. Dan is een brink-achtige opzet volgens de groep leuker dan een standaard rechte straat. Qua architectuur vinden de geïnteresseerden overigens wel dat elk huis er anders uit mag zien, als het maar “familie” is van elkaar. Dat geeft elk huishouden voldoende ruimte om samen met de architect hun persoonlijke droomwoning te ontwerpen. En tegelijk het voordeel: je weet van tevoren dat je huis van de buren ook mooi zult vinden.

Maandagavond 22 oktober komen we weer bij elkaar. Dan werken we de bovenstaande uitgangspunten verder uit in een eerste ontwerp voor de buurt en bijbehorende (lichte!) organisatiestructuur.

Aansluiten bij de eerste Nederzetting? Dat kan nog! Neem contact op met Annelies voor het inplannen van een persoonlijke kennismaking en toelichting op de plannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *