De Nederzetting

Welkom in De Nederzetting!

Een kleinschalig en betrokken buurtje, omringd door heel veel landschap. En dat aan de rand van de Randstad.

De Nederzetting wordt een bijzondere plek in Almere Oosterwold waar mensen ontspannen wonen…werken(?)…. genieten…. groenten verbouwen….. en energie opwekken. Bewoners bepalen zelf hoe de buurt en hun huis er precies uit komen te zien.

Doe je mee?

De Nederzetting in een notendop:

Wonen in het landschap

Gezond leven

Hart voor de planeet

Vrijheid en betrokkenheid

Bijzondere woningen!  (desgewenst met vide én veranda)

Een efficiënt en leuk ontwikkelproces

 

De locatie en …. waarom ‘De Nederzetting?’

Ongeveer twaalfduizend jaar geleden was het gebied waar De Nederzetting straks ontstaat nog een groot heuvelachtig deltalandschap. De rivier de Eem stroomde door het gebied. Naast de vele scheepswrakken uit de Gouden Eeuw die Almere daardoor herbergt, zijn er langs de rivieroevers van de oude Eem ook resten van nederzettingen uit de Steentijd gevonden.

Onder de naam Oosterwold wordt hetzelfde gebied nu opnieuw bebouwd. Oosterwold is een gebied van 4.300 hectare aan de oostkant van Almere en de westkant van Zeewolde. Er is ruimte voor 15.000 nieuwe woningen, terwijl het groene en agrarische karakter van het gebied behouden moet blijven. Er wordt gestreefd naar een rijke variatie aan woon- en werkmilieus en voorzieningen in lage dichtheden, als tegenhanger van hoogstedelijke ontwikkelingen in ons land. Oosterwold moet ‘van onderop’ ontstaan. In principe net zoals het duizenden jaren geleden bij de eerste nederzettingen ging… Er is een aantal spelregels waaraan initiatiefnemers zich moeten houden. Zoals een kavelverdeling met veel groen en ruimte voor stadslandbouw. En, duurzame energieopwekking. Verder is het aan de toekomstige bewoners zelf om hun ideale huis en buurt te realiseren (voor meer informatie over Oosterwold, ga naar www.maakoosterwold.nl).

Wij geloven dat vanuit de uitgangspunten van Oosterwold een heel bijzonder nieuw gebied gaat ontstaan. Daar dragen wij graag aan bij.

En hoe toepasselijk om ons project de naam De Nederzetting te geven! Met her en der een knipoog naar de eerste nederzettingen in het gebied. Innovatief wonen met een verhaal dat eeuwen terug gaat.

 

 

Geluk, gezondheid, duurzaamheid

In De Nederzetting staat geluk, gezondheid en duurzaamheid centraal. Kenmerkend voor de woningen is een bijzonder ontwerp én duurzame kwaliteit. We brengen de meeste tijd van ons leven binnen door – met name in onze eigen woning. Het binnenklimaat van een woning is van grote invloed op onze gezondheid. Slechte materialen bijvoorbeeld kunnen gezondheidsklachten met zich meebrengen. Vreemd genoeg gaat hier lang niet altijd aandacht naar uit. In De Nederzetting wel. De woningen worden gebouwd met natuurlijke materialen. Dat zorgt niet alleen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat, maar maakt ook dat de woningen een kleine ecologische footprint hebben.

Tegelijkertijd is woonbeleving zoveel meer dan een huis. Door meerdere onderzoeken is de positieve invloed van de natuur op lichaam en geest aangetoond. In De Nederzetting ben je omringd door landschap! Bovendien is er alle ruimte om je eigen groente en fruit te verbouwen. Lekker vers eten dus. Kinderen kunnen onbelemmerd rondrennen. En hier adem je nog écht schone lucht in…

De nederzetting is ook een betrokken buurt. Je kent je buren. Mensen van verschillende generaties. En iedereen kan op zijn of haar manier van betekenis zijn in de buurt. Leuk en ongedwongen. Dat begint al tijdens het ontwikkelproces. Als toekomstige bewoner denk je actief mee over het ontwerp van je huis en over de inrichting van de buurt. En – heel simpel: samen doen is ook goedkoper. Door meerdere woningen tegelijk te ontwikkelen kunnen we een prijsvoordeel realiseren.

Meer weten? Bekijk de website of neem contact met ons op.