De buurt

Dat De Nederzetting geen gewone buurt is voel je meteen. Langs water, schapenweides of akkers kronkel je je een weg naar huis. De woningen liggen niet aan een straat, maar aan een brink. In de buurt van de brink staat ook een werk-/hobbyschuur, voor de hobby’s die wat meer ruimte vragen. Of misschien wel om producten van het land te verkopen. Of…of…of…

Hoe de buurt er precies uit komt te zien, dat bepaal je als bewoners samen! Misschien moet de brink wel een grote waterplas worden. En geen schuur, maar wel een boomgaard. Dat is het voordeel van samen ontwikkelen: het biedt kansen om samen dingen mogelijk maken die alleen lastig ofwel kostbaar te realiseren zijn. Zoals een hobbyschuur of een (zwem)vijver. Maar, als toekomstige bewoners liever een grotere eigen kavel hebben dan een collectieve schapenweide kan dat ook. Tijdens de workshops denken we hier uitvoerig met elkaar over na. Hoe dan ook biedt samen ontwikkelen voordelen, want je kunt zaken gezamenlijk oppakken die je anders alleen moet doen. De weg bijvoorbeeld. En alle voorbeidingen voor de bouw. Daarom biedt samen ontwikkelen ook financiele voordelen.

Bewoners van De Nederzetting zijn betrokken bij elkaar. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk en waardevol is. Er is een goede en afgestemde balans tussen collectiviteit en privacy. Niks moet. Maar er is alle ruimte voor initiatief.

De Nederzetting is ook: bewust kiezen voor een gezonde leefstijl. Schone lucht inademen, verse groenten en fruit eten, dicht op de natuur leven. Kinderen spelen lekker buiten, bouwen hutten, voeren de beesten, wroeten in hun eigen moestuin.

Afhankelijk van specifieke kavelkeuzes van bewoners en voorkeuren voor de gemeenschappelijke gronden zou De Nederzetting er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Verkaveling De Nederzetting Oosterwold Almere

(Schets gemaakt door Buiten5 – ontwerpbureau voor de leefomgeving)